Waarom zijn er niet meer vrouwelijke DJ’s?

Welkom in 2020. Een jaar waarin auto’s vliegen en eten via drones wordt bezorgd. Je door middel van gedachtengolven alles om je heen kunt besturen. Waarin er geen ongelijkheid meer bestaat en iedereen een eerlijke kans krijgt. O, nee, wacht.

Ongelijkheid

We hebben het al vaker aangekaart, maar het is en blijft helaas een feit dat er nog altijd ongelijkheid bestaat. Genderongelijkheid, ongeacht hoe men zich identificeert, blijft een groot probleem. Zo zien we nog altijd dat veelal (blanke) mannen geboekt worden en dat vrouwelijke DJ’s er maar moeilijk tussen komen.

Van onderop beginnen

Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, onder meer door slim social media management, is het zaak dat we gaan kijken hoe we als promotor ervoor zorgen dat ook vrouwen toch meer onder de aandacht komen. Want als je zelf geen actie onderneemt dan verandert er niets. Schreeuwen vanaf de zijlijn heeft geen zin, verandering begint van onderop.

Underdogs

Ondanks de strijd tussen creativiteit en commercie, hebben we stiekem altijd al de voorkeur gegeven aan de underdogs. Artiesten die breken met tradities en een ander geluid laten horen, ongeacht geslacht of afkomst. We willen juist díe traditie voortzetten, want er zijn genoeg mensen die niet op de voorgrond willen treden. Mensen die er net zo goed met hun passie voor muziek in zitten.

Vrouwelijke DJ’s

Toegegeven, ook wij hadden in het verleden nog meer vrouwen kunnen boeken dan tot nu gebeurd is. Afgelopen Soto Club-seizoen werd alles anders: zo zag je naast de Engelse Alexis in februari ook Tilburgs trots Julie in maart. Als kers op de taart hebben we ook nog Eclair Fifi voor de boeg. En wat nog mooier is: alledrie timmeren ze stevig aan de weg, zonder ook maar zelf een plaat uitgebracht te hebben. Wij houden hoop.

januari 2020
Meer Culture