red light rave

Nieuw in de stad en benieuwd naar wat er ’s nachts te doen is in Maastricht? We hebben de spreekwoordelijke krenten uit de pap gepikt en zijn je gids voor Maastricht. Zodat jij je kunt focussen op wat er gebeurt in de stad en de belangrijkste spelers leert kennen.

Lokale scene

Je zou het niet direct zeggen, dankzij het historische centrum en het klassieke imago van de stad dankzij de uitverkochte concerten van André Rieu op het Vrijthof, maar het borrelt in Maastricht. Zo ontstaan nieuwe initiatieven in de stad altijd klein, zoals in de Pilzkiste, maar ook op illegale raves en huisfeesten. Groepen komen bij elkaar en vormen crews, maar er zijn een aantal die met hun hoofd boven het maaiveld uitsteken.

Dankzij een aantal volhouders is de Maastrichtse scene behoorlijk gegroeid gedurende de afgelopen jaren. De Plata Morgana-crew (voorheen bekend als Seventy Eight Records) is er één van, maar we moeten zeker niet vergeten dat de mensen van Claydrum of wijzelf, Linke Soto, er ook nog altijd zijn. Net als de mensen van Café Zondag en de Brandweerkantine, die ook al een hele tijd meegaan. Iedereen draagt zijn beetje bij en de vooruitzichten zijn goed voor een stad die vooral aan de ‘sjiek en sjoen’-levensstijl gelinkt wordt.

Clubs

In een opkomende stad als Maastricht zijn er inmiddels ook al meerdere venues opgestaan die hun taak heel erg serieus nemen. En dat is maar goed ook! Een goed voorbeeld hiervan is de Muziekgieterij, niet voor niets onze thuisbasis voor Linke Soto en, voorheen, De Toko. De Muziekgieterij is gevestigd in de voormalige timmerfabriek van de inmiddels gesloten Sphinx-fabriek, een karakteristieke locatie met veel originele elementen nog zichtbaar. Momenteel wordt de locatie verbouwd en in 2019 opent Muziekgieterij 2.0 haar deuren. Het ziet er allemaal fantastisch uit en we kunnen uiteraard niet wachten. Onder de andere locaties in Maastricht bevindt zich Complex, eerder bekend als de ‘Platte Zoal’ en ‘Maastricht Music Hall’, gelegen direct aan de Maas. Hun programmering is vooral op elektronische muziek en studentenavonden gericht. In de kelder van het Student Hotel zijn ook geregeld feestjes, maar dat is slechts één van hun bijdragen aan de stad.

Soto Club

Met de opening van de Muziekgieterij, en bijbehorende ruimtes, openen ook de deuren van Soto Club. Na meer dan 13 jaar lang Linke Soto, is het voor ons een logische volgende stap en een nieuwe toevoeging aan Maastrichts nachtleven. Met interessante lokale en internationale artiesten en leuke mensen op de dansvloer, zoals je gewend bent van De Toko, gaat Soto Club je nieuwe ontmoetingsplaats worden.

Boiler Room

Maastricht is misschien klein, maar door jarenlange inspanningen vinden ook de grotere organisaties in de elektronische muziek hun weg naar de stad. Meerdere bezoeken van Boiler Room aan Maastricht bewijzen het: je hoeft geen wereldstad te zijn om talent te herbergen en te showcasen.

Skybar

Die andere bijdrage van het Student Hotel is de prachtige skybar, op het dak van voormalige Sphinx-fabriek. Het is een glazen gebouw met een bar en een dakterras, waar je kunt tafeltennissen of chillen op de bankjes. Het uitzicht op de stad is geweldig en is uniek in Maastricht. De jongens achter Terra Nova Music draaien er geregeld, dus let op als je een goed feestje wilt meepakken.

Artists

We hebben al verschillende crews uit Maastricht genoemd, maar zonder artiesten is er geen basis om op te bouwen. Een zeker niet limitatief lijstje van artiesten die al jaren actief zijn in de stad en de moeite waard zijn om te checken: Disco Patrick, Sjang Kabang, Der Fünfte Roboter, Oliver Way, Flatspot, Mingus, Mâhfoud, Jef Hecker, Lewie, Perill en Tommen. Mogen we aan zelfpromotie doen? Natuurlijk mag dat, we doen namelijk ook al een tijdje mee: Dayak en Roy Habets. Maar er is meer dan het blote oog kan zien, zoals Couscous Discous en Love Foundation.

Mis je nog iemand, een locatie of een andere hotspot? Neem dan even contact op en dan updaten we deze post uiteraard gelijk.